ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Главен Хирург:

Д-р Иад Абу Али

ОБРАЗОВАНИЕ

Завършва Медицински университет София и специализира Обща хирургия. Своята специалност Хирургия придобива в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” София.

КВАЛИФИКАЦИИ
 • Член на Български лекарски съюз;
 • Участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.
БИОГРАФИЯ

След своето дипломиране д-р Али специализира и работи в Катедра по хирургия към УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” София. Към момента практикува и в УМБАЛ СОФИЯМЕД. Д-р Али има самостоятелна практика в София, където провежда прегледи и операции.

РЕЗЕКЦИЯ НА ДЕБЕЛЕТО ЧЕРВО

 • Дебелото черво представлява крайната част от храносмилателния канал.  Разделя се на три основни части: сляпо черво (цекум), ободно черво (колон) и право черво (ректум) като накрая завършва с ануса.  Резекцията на дебелото черво е операция за отстраняване на част от или цялото дебело черво. Тази операция също се нарича колектомия.  

 • Операцията:  Ще получите обща анестезия по време на операцията. Това ще Ви задържи без болка.  Операцията може да се извърши лапароскопски или с отворена операция. В зависимост от метода на операцията, хирургът ще направи едно или повече срезове (разрези) в корема. 

 • При лапароскопска операция:  Хирургът прави 3 до 5 малки разреза в корема. Медицинско устройство, наречено лапароскоп, се вкарва през един от отворите. Лапароскопът е тънка, осветена тръба с камера на края. Това позволява на хирурга да види вътре в корема. Други медицински инструменти се вкарват през останалите отвори. Също така може да бъде направен разрез от около 5 до 8 сантиметра, ако Вашият хирург трябва да постави ръката си вътре в корема, за да усети или премахне тумора. Вашият корем се пълни с безвреден газ, за ​​да го разшири. Това ползволява работата в коремната кухина. Хирургът преглежда органите в корема, за да види дали има някаква друга патология. Болната част на дебелото черво се намира и отстранява. Някои лимфни възли също могат да бъдат отстранени.

 • При отворена операция: Хирургът прави разрез от 15 до 20 сантиметра в долната част на корема. Органите във вашия корем се изследват, за да се види дали има друга патология. Болната част на дебелото черво се намира и отстранява. Някои лимфни възли също могат да бъдат отстранени. 

 • При двата вида операции следващите стъпки са:
  Ако има достатъчно здраво дебело черво, краищата се зашиват заедно. Това се нарича анастомоза. При повечето пациенти се прави така. Ако няма достатъчно здраво дебело черво за анастомоза, хирургът прави отвор, наречен стома през кожата на корема. Червото е прикрепено към външната стена на корема. Фекалите ще преминат през стомата в дренажна торбичка извън тялото Ви. Това се нарича колостомия. Колостомията може да бъде краткотрайна или постоянна. Колектомията обикновено отнема между 1 и 4 часа.  

 • Защо се прави резекция на дебелото черво? При запушване на червата, рак на дебелото черво или дивертикуларно заболяване (заболяване на дебелото черво).

 • Други причини за резекция са:  Фамилна полипоза, наранявания- които увреждат дебелото черво, инвагинация (когато една част от червата влиза в друга), предпазни полипи, тежко стомашно-чревно кървене, усукване на червата (волвулус), язвен колит, кървене от дебелото черво, липса на нервни функции на дебелото черво и др. 

 • Рискове: Рисковете от анестезията и операцията като цяло са: Реакции към лекарства, проблеми с дишането, кръвни съсиреци, кървене и инфекции. Рисковете при тази операция са: Кървене в корема, следоперативна херния- наречена инцизионна херния, увреждане на  органи в корема, увреждане на уретера или пикочния мехур, проблеми с колостомията, адхезии които се образуват в корема и причиняват запушване на червата, ръбовете на червата, които са зашити заедно, се отварят, раната се отваря, инфекция на раните, перитонит и др.

 • Преди процедурата: Кажете на Вашия хирург какви лекарства приемате, дори лекарства, добавки или билки, които сте си купили без рецепта. Говорете с вашия хирург за това как операцията ще засегне: интимност и сексуалност, бременност и спортуване. През 2-те седмици преди операцията: Може да бъдете помолени да спрете приема на лекарства за разреждане на кръвта. Попитайте хирурга кои лекарства все още трябва да приемате в деня на операцията. Ако пушите, опитайте да спрете. Пушенето увеличава риска от проблеми като бавно заздравяване. Кажете на хирурга веднага, ако имате настинка, грип, висока температура, херпес или друго вид заболяване преди операцията. Може да бъдете помолени да преминете през подготовка на червата, за да почистите червата си от всички изпражнения. Това може да включва оставане на течна диета за няколко дни и използване на лаксативи. Ден преди операцията: Може да бъдете помолени да пиете само чисти течности като бульон, бистър сок и вода. Следвайте инструкциите за това кога да спрете да ядете и пиете. В деня на операцията: Вземете лекарствата, които вашият хирург Ви е казал да вземете с малка глътка вода. Пристигайте в болницата навреме.

 • След операцията: Ще бъдете в болницата от 5 до 7 дни. Може да се наложи да останете по-дълго. От втория или третия ден вероятно ще можете да пиете бистри течности. По-гъсти течности и след това меки храни ще бъдат добавени, когато червата ви започнат да работят отново. След като се приберете вкъщи, следвайте инструкциите как да се грижите за себе си, докато се лекувате. 

 • Прогноза: Повечето хора, които имат резекция на дебелото черво се възстановяват напълно. Дори и с колостомия, повечето хора са в състояние да извършват дейностите, които правяха преди операцията. Това включва повечето спортове, пътувания, градинарство, туризъм, други дейности на открито и повечето видове работа. Ако имате дългосрочно (хронично) състояние, като рак, болест на Крон или улцерозен колит, може да се нуждаете от продължаващо медицинско лечение.

В кабинета работят специалисти по обща и коремна хирургия на високо професионално ниво.

Какво ще получите при нас: